Valgomosios rūgštynės
Valgomosios rūgštynės
Apie rūgštynių naudą ir auginimo principus
6/21/20241 min read
Valgomosios rūgštynės - vienas iš lengviausiai auginamų ir populiariausių kulinarinių prieskoninių augalų.
Rūgštynėse gausu vitaminų C, K, E ir B grupės vitaminų. Taip pat jos turi biotino, beta karoteno, eterinių aliejų, taninų, oksalo ir kitų rūgščių. Mineralų sąraše yra magnis, kalcis, fosforas ir geležis.
Nepiktnaudžiaukite rūgštynėmis. Per didelis jų vartojimas gali sukelti inkstų akmenų susidarymą ir kitus nepageidaujamus poveikius. Taip pat jos trukdo kalcio įsisavinimui, todėl reikėtų valgyti jas saikingai.
Augimo sąlygos
Dirvožemis
Rūgštynės mėgsta silpnai rūgščią, gerai įdirbtą, humusingą lengvo priemolio dirvą. Joms reikia nuolatinės drėgmės – kai jos trūksta, augalai nustoja augti. Tačiau ir pernelyg įmirkusios dirvos rūgštynėms netinka.
Auginimas
Ideali vieta rūgštynėms auginti yra pusiau pavėsis. Jos gerai auga esant 13–18 laipsnių šilumos. Rūgštynės sėjamos IV, VII–VIII ir XI mėnesiais. Jei sėjate anksti pavasarį, galite mėgautis derliumi jau vasaros pabaigoje. Rugpjūtį pasėtos sėklos duos derlių tik kitais metais pavasarį.
Tręšimas
Vegetacijos metu purenami tarpueiliai ir naikinamos piktžolės. Pavasarį rekomenduojama tręšti azoto turinčiomis trąšomis, o rudeniui – fosforo ir kaliu papildytomis trąšomis. Rūgštynės gerai žiemoja be apdangalų.
Jei norite turėti šviežių rūgštynių savo virtuvėje, galite sėkmingai jų užsiauginti ant palangės!
Broadleaved - valgomosios rūgštynės
Daugiametis augalas. Sėjama lauke balandžio, gegužės mėn., arba viduje visus metus. Maistui naudojamos virtos ir šviežios. Lapus galima sūdyti ir konservuoti.