Špinatai
Špinatai, geležies šaltinis
Apie špinatų naudą ir auginimo principus
6/21/20241 min read
Špinatai - lapinė daržovė, turinti daug naudingų savybių.
Špinatuose gausu B grupės vitaminų, provitamino A, vitamino C ir K. Taip pat jie turi kalio, magnio ir karotinoidų.
Špinatai yra viena iš daržovių su aukštu kalcio turiniu. Vienas puodelis (30 g) špinatų turi 20% rekomenduojamos paros normos maistinių skaidulų, kurios gerina virškinimą, saugo nuo vidurių užkietėjimo, palaiko mažą cukraus kiekį kraujyje ir padeda.nepersivalgyti.
Augimo sąlygos
Dirvožemis
Geriausia auginti špinatus gerai įdirbtoje, derlingoje žemėje. Jie mėgsta drėgną ir patręštą dirvą. Neutralios dirvos su pH 5,5 yra tinkamos.
Auginimas
Sausrų metu špinatus reikia laistyti kas savaitę po 20 litrų vandens į 1 kvadratinį metrą. Jie mėgsta drėgmę, todėl sausros laikotarpiu reikia ypatingo dėmesio. Špinatus galima sėti iš rudens arba anksti pavasarį. Iš rudens sėklos dedamos prieš pastovius šalčius, kad nespėtų sudygti. Jų sėklos dygsta esant vos +4 ºC temperatūrai. Špinatai yra šalčiams atsparūs. Norint gauti ankstyvą derlių, juos galima sėti iš rudens. Jauni, nedideli, neperaugę špinatų lapeliai yra vertingiausi.
Jei norite turėti šviežių špinatų savo virtuvėje, galite sėkmingai jį užsiauginti namuose!
Matador - daržinis špinatas
Derlius užauga per 45-60 dienų, pasėjus pirmą partiją, po savaitės galima sėti kitą, kad turėtmėte nuolatinį derlių.