Gražgarstės
Sėjamosios gražgarstės
Apie rukalos naudą ir auginimo principus
6/21/20241 min read
Sėjamos gražgarstės - yra lapinė žalia daržovė, kuri dažnai nepastebima, tačiau joje gausu vitaminų, mineralų ir naudos sveikatai.
Šios maistinės medžiagos padeda palaikyti sveiką imuninę sistemą, gerą regėjimą, tinkamą nervų funkciją ir stiprius kaulus.
Geras kalcio šaltinis, svarbus stipriems kaulams ir dantims. Didelis skaidulų kiekis rukoloje taip pat naudingas virškinimui.
Įtraukti rukolą į savo mitybą galite paprastai – tiesiog pridėkite jį į salotas, sumuštinius, picas, kokteilius.s,
Augimo sąlygos
Dirvožemis
Rukola geriausiai auga puveningoje, mineralinėmis medžiagomis turtingoje dirvoje. Ji taip pat mėgsta lengvą ir drėgną priemolį ar priesmėlį bei saulėtą ar pusiau šešėlinę vietą. Svarbu vengti pernelyg rūgščios ar įmirkusios dirvos. Idealus dirvos rūgštingumas rukolai yra pH 6–6,8.
Auginimas
Rukolą reikia reguliariai laistyti, ypač ryte. Vandens poreikis priklauso nuo oro temperatūros, šviesos ir augalo vystymosi stadijos. Tręšti rukolą patartina kompleksinėmis trąšomis, turinčiomis daugiau kalio. Geriausia skinti jaunus, ūglius, kol jie dar nėra pražydę. Nuskintos rukolos laikymo trukmė priklauso nuo temperatūros: laikant 0°C temperatūroje, rukolos lapai išlieka švieži 10–14 dienų, 5°C temperatūroje – apie savaitę, o kambario temperatūroje – 2–3 dienas.
Jei norite turėti šviežių rūkolų savo virtuvėje, galite sėkmingai jį užsiauginti namuose!
Pronto - sėjamoji gražgarstė
Sėjamos nuo balandžio iki vasaros vidurio, gerai saulės apšviestoje vietoje, derlingoje, purioje dirvoje. Augalai atsparūs šalnoms, mėgsta vandenį.