green leaves in macro lens

Bazilikas

Kvapus bazilikas

Apie baziliko naudą ir auginimo principus

6/13/20241 min read

green leaves in macro lens
green leaves in macro lens

Kvapusis bazilikas - vienas iš lengviausiai auginamų ir populiariausių kulinarinių prieskoninių augalų.

  • Šis švelnus vienmetis augalas populiarus dėl aromatingų lapų, kurie naudojami švieži arba džiovinti.

  • Jis pasižymi lapų spalvų įvairove, kurie gali būti tiek žali, tiek violetiniai.

  • Baziliko lapai turi antiseptinių, antivirusinių, uždegimus slopinančių ir skausmą mažinančių savybių.

  • Jis stiprina imunitetą, tinka esant vidurių užkietėjimui ir pilvo pūtimui.

Augimo sąlygos

Dirvožemis


Sėklas reikia sėti į gerai drenuojamą vazoną, laikyti drėgnas, bet nepermirkytas. Bazilikai gerai auga saulėkaitoje.

Auginimas


Kai daigai užauga ir turi bent du tikruosius lapelius, juos galima persodinti į atskirus vazonėlius. Baziliką galite sėkmingai auginti ant palangės ar balkone. 

Tręšimas


Bazilikus reikia reguliariai laistyti, nuskabinti viršutinius lapus, kad paskatintumėte vešlesnį augimą ir išvengtumėte ankstyvo žydėjimo

Jei norite turėti šviežių bazilikų savo virtuvėje, galite sėkmingai jį užsiauginti namuose!

green leaves on brown plastic container
green leaves on brown plastic container

Genovese - kvapieji bazilikai

Bazilikai naudojami kaip prieskoniai salotoms, ypač pomidorinėms sriuboms, konservams, o taip pat gaminant mėsiškus ir žuvų patiekalus.

Pasėjus bazilikus į žemę reikia drėkinti nuolatos iki kol sudygs ir laikyti saulėtoje vietoje (rytinė ar pietinė palangė). Vazonėliuose viduje galima sėti visą pavasarį ir vasarą.

Lauke sėjama IV, VII - XI, daigeliai išsodinami kas 30 cm atstumu.